poniedziałek, 26 września 2016

Jesienny placek amerykański

Witajcie kochani :)
Jesień czaruje nas kolorami i wabi darami... Uwielbiam ten czas - dni pełne słońca, kolorowe liście na drzewach, dynie w ogródkach, orzechy w spiżarni...

Lubię ten czas również ze względu na to, że kojarzy mi sie z jednym z ulubionych ciast- plackiem amerykańskim. Kocham to ciacho nie tylko ze względu na walory smakowe i zapachowe (orzechy, jabłka, cynamon), ale również ze względu na to, że robi się je błyskawicznie.




Produkty, jakie będą potrzebne do sporządzenia tego ciasta, to:
  • 4 jaja
  • 1 szkl. cukru
  • 2 szkl. maki
  • 2/3 szkl. oliwy / oleju
  • 1 szkl. orzechów
  • 4 jabłka (w plastry)
  • 1 łyżka sody
  • 1 łyżka cynamonu
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
Wykonanie jest banalnie proste, a ciasto zawsze mi się udaje :)
Jaja plus cukier plus oliwa - ubijamy razem mikserem.
Po ropuszczeniu cukru do masy dorzucamy mąkę przesianą z proszkiem, cynamonem, sodą. Nastepnie wsypujemy orzechy, delikatnie mieszamy. Na koniec dokładamy plastry jabłek. Ot i juz...

Ciach pieczemy przez 60 minut w 180 stopniach Celsjusza.
Jest naprawdę pyszne, wilgotne, miękkie i aromatyczne :)
Polecam każdemu, kto lubi slodkosci :)

Życzę udanego wykorzystania czasu złotej jesieni
Pozdrawiam,
Asia

5 komentarzy:

  1. Bardzo pyszne ciasto tez takie robie ����pozdrawiam Beata

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo często piekę ten placek. U nas się nazywa Salcefix:)) Pozdrawiam serdecznie,Edyta:))

    OdpowiedzUsuń
  3. Dzisiaj poznałam podobne tylko dodaje się jeszcze kakao. Nazywa się błotko lub śmieciuch.
    Twoje też wypróbuję.
    Pozdrawiam serdecznie 😊

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło, jeśli zostawisz ślad po swojej wizycie w postaci komentarza.