Jesień czaruje nas kolorami i wabi darami... Uwielbiam ten czas - dni pełne słońca, kolorowe liście na drzewach, dynie w ogródkach, orzechy w spiżarni...
Lubię ten czas również ze względu na to, że kojarzy mi sie z jednym z ulubionych ciast- plackiem amerykańskim. Kocham to ciacho nie tylko ze względu na walory smakowe i zapachowe (orzechy, jabłka, cynamon), ale również ze względu na to, że robi się je błyskawicznie.
Produkty, jakie będą potrzebne do sporządzenia tego ciasta, to:
- 4 jaja
- 1 szkl. cukru
- 2 szkl. maki
- 2/3 szkl. oliwy / oleju
- 1 szkl. orzechów
- 4 jabłka (w plastry)
- 1 łyżka sody
- 1 łyżka cynamonu
- 1 łyżka proszku do pieczenia
Jaja plus cukier plus oliwa - ubijamy razem mikserem.
Po ropuszczeniu cukru do masy dorzucamy mąkę przesianą z proszkiem, cynamonem, sodą. Nastepnie wsypujemy orzechy, delikatnie mieszamy. Na koniec dokładamy plastry jabłek. Ot i juz...
Ciach pieczemy przez 60 minut w 180 stopniach Celsjusza.
Jest naprawdę pyszne, wilgotne, miękkie i aromatyczne :)
Polecam każdemu, kto lubi slodkosci :)
Życzę udanego wykorzystania czasu złotej jesieni
Pozdrawiam,
Asia
Bardzo pyszne ciasto tez takie robie ����pozdrawiam Beata
OdpowiedzUsuńDzisiaj poznałam podobne tylko dodaje się jeszcze kakao. Nazywa się błotko lub śmieciuch.
OdpowiedzUsuńTwoje też wypróbuję.
Pozdrawiam serdecznie 😊
takie ciasta lubię najbardziej :)
OdpowiedzUsuńpyszne :)
OdpowiedzUsuń